Fem tips till finare julkortsbilder

5 tips till finare julkortsbilder

av jenny.paatero,

Senast i november är det dags att plåta bilderna till julkort av barnen. Fotograf Riitta Supperi ger fina tips till hur man i en handvändning tar fina bilder till årets julkort.

Vi har ställt tillsamman före och efter-bildpar som visar dig hur du av traditionella julkortsbilder med några få tips gör bilderna bättre, mer stämningsfulla och skojigare.

1. Använd rekvisita på ett överraskande sätt

Om du inte är en äkta julfan, har du inte kanske en julgran vid det ögonblicket du vill fota eller annan traditionell rekvisita för att skapa julstämning. Du behöver inte fixa hemmet redo för jul alls, det räcker med litet rekvisita. Leta fram några favoritsaker från lådan för juldekoration och placera dem på ett nytt sätt. På några minuter får de en härlig tvist till dina bilder!
Julig bild av baby före och efter

Tips: Det lönar sig att använda sig av naturligt ljus utifrån som är kallt och i kontrast det varma ljus du får från lampor och stearinljus såsom i bilden till höger. Då får du naturljus i bakgrunden och varmare sken från lampor i fokus.

2.	Inget stillasittande, plåta action

2. Inget stillasittande, plåta action

Tips: Om du fotograferar inomhus och använder dig endast av det ljus som finns, t.ex. ljus, julljus o.dyl. lönar det sig att lägga kameran på ett stativ eller på bordet stadigt. Gå närmare! Det räcker med mindre rekvisita och bilden blir mer intim.

3.	Planera tillsammans med de större barnen

3. Planera tillsammans med de större barnen

T.o.m. en traditionell soffbild blir skojig då du illustrerar den med pratbubblor. Detta inspirerar garanterat även de större barnen att delta i fotograferingen.

Tips: Du behöver inte få alla barn i samma bild. Ifolors kortlayout bjuder på massor av alternativ och du kan också skapa ett kort för varje barn om det inte lyckas med att få alla i ett och samma foto.

4.	Gör det med egen stil

4. Gör det med egen stil

Hur ser er jul ut? Hos oss är det mys i sängen!

Tips: Pröva olika bildvinklar: kameran upp i takranden eller på golvet. I bakgrunden kan du placera ett lakan eller ett tyg. På så sätt skapar du snabbt annorlunda stämning.

5. Spexa litet

Gör fotograferingen till en gemensam spexstund med t.ex. julmasker. Tomteluvor, renhorn och skägg som använts i bilden kan du spara och skriva ut här.

Tips: Med rekvisita lönar det sig att använda en enkel bakgrund. Bilden blir inte så stökig på så sätt. Oftast föds de bästa bilderna då du inte försöker för mycket. Kameran fram och sätt igång!

Tomteluvor, renhorn och skägg på bilden kan sparas och skrivas ut här »

Bilder och tips: Riitta Supperi, riittasupperi.com

Läs mer