Så här gör du digitala bilder av dina fotografier

Så här gör du digitala bilder av dina fotografier

Hittar du skatter i form av gamla fotografier i byrålådor, fotoalbumar och negativ? Och absolut inga digitalversioner finns att få på dessa? Då är det ju litet problematiskt att skicka dem via epost. Med hjälp av din smarttelefon och kamera och gör så här:

Sortera din fotografier I högar med lika stora bilder.

1. Leta rätt på de bilder du vill ha i digital form. Sortera din fotografier i högar med lika stora bilder. Ju flera bilder desto bättre, du kan ju plåta dem i serieproduktion vet jag.

Fotografera gamla fotografier med smarttelefon

2. Sök fram ett jämnt underlag. Det bästa underlaget för att placer och plåta dina fotografier är ett bord med stort utrymme. Om bilderna är stora är det kanske rentav bättre att fotografera dem på golvet. Ytan borde vara så neutral som möjligt. Då syns inte eventuella färgfel som kan uppstå.

3. Kolla belysningen. Om möjligt är det bäst att fotografera i dagsljus. De bästa bilderna får du i dagsljus då det är mulet ute, t.ex. vid ett stort fönster. Lysrör och de flesta energilampor är inte de bästa lljuskällor till detta ändamål.

Kolla belysningen

4. Ta dig en titt på speglingarna. Bildens blanka yta speglar lätt allt ljus, såsom sken från lampor i taket eller andra ställen. Beakta även din egen skugga samt skuggan från din telefon eller kamera.

5. Ta bilden. Leta dig fram till rätt avstånd, zooma och låt linsen fånga det som är viktigast för dig på bilden.

Beskär inte för tajt

6. Beskär inte för tajt. Då du gör en fotoprodukt kan det vara bra med skärsmån. Lämna alltså litet extra runt kanterna på bilden..

Tips

Tips

Om kameran din har hjälplinjer lönar det sig att ta dem i bruk. De hjälper dig att fotografera rakt uppifrån.

Fotografier i många format

Prenumerera ifolors nyhetsbrev
Prenumerera ifolors nyhetsbrev

Läs mer