• En fotobok sätter guldkant på livets fester

  En fotobok sätter guldkant på livets fester

  Dopfester, examensfester och födelsedagsfester är viktiga dagar i livet. De är faktiskt så viktiga att de har fått en egen fotobok tillägnad dem. I den här artikeln visar vi dig hur du bäst arrangerar dina festbilder i en fotobok så att den festliga känslan genomsyrar hela boken.

  Tips på hur du bäst sätter ihop en fotobok:

  1. Välj ut bilder på festens huvudperson

  En del av fotoboken bör vara tillägnad festlighetens huvudperson. För att boken inte ska bli tråkig kan du försöka variera den med olika typer av bilder, med olika bakgrunder och rekvisita. Här är ett exempel från en konfirmation där konfirmanden håller upp en blomma framför kameran, sitter vid ett fönster där hennes reflektion skapar en vacker bakgrund och en där hon håller upp sitt konfirmationssmycke.
  Fotobok med bilder från konfirmationsfirandet.

  2. Ge de mest fantastiska bilderna lite extra plats

  Bokens röda tråd kan bli lidande om det är för många bilder i varje kapitel och slutresultatet kan lätt bli lite rörigt och lite mindre stilfullt. Ta det lugnt och våga satsa på färre bilder istället! Speciellt i en Premium-fotobok fungerar helsidesbilder extra bra eftersom bokens Lay-flat-bindning gör att boken får en platt yta när den öppnas. I Premium-fotoboken kommer fotografierna verkligen till sin rätta då den är framställd på fotopapper där färgerna vackert återges. Du kan välja mellan en matt och en glansig finish på din bok. Vilket du väljer är en fråga om smak så välj det du tycker är snyggast.

  Premiumfotobok med Lay-flat-bindning där uppslagen blir helt platta när boken öppnas.

  3. Gruppbilder – ge dina gäster en plast i fotoboken

  En festdag är ett perfekt tillfälle för att ta porträttbilder av familj och vänner. En festlig dag är ett utmärkt tillfälle att ta porträttbilder av familj och syskon. På många fester tas det snapshots på många av gästerna och det är viktigt att få med dem i boken. I de flesta fall räcker det att ta med ett foto per familj eller gäst och se till att blanda horisontella och vertikala bilder för en stilfull helhet. En elegant layout kan skapas genom att ge tillräckligt med utrymme runt omkring bilderna samt se till att få bildernas kanter på samma höjd.

   

  Porträttbilder av familj, syskon och släktingar

  4. Sätt ord på den festliga stämningen

  Hur är det egentligen med texter i fotoboken? Många är rädda för att även ha text i en fotobok, men det behöver du inte vara. Kortare och lite enklare texter tillför alltid någonting extra i en fotobok och kan hjälpa till att fräscha upp minnet i många år framöver. Ett exempel kan vara ”Som tur var hann min bror Tony till festen i sista sekund från sitt fotbollsläger i Spanien.” Denna lilla text om en lyckad fest kan göra att du minns händelsen med ett leende på läpparna i många år framöver.

  Enkel text som passar in i fotoboken

  5. Ett snyggt omslag

  Omslaget presenterar bokens innehåll – i detta fall firandet. Ska omslaget göras först eller sist? Detta är helt upp till dig! Det som är viktigt är att bilden du väljer är så representativ för fotoboken som möjligt. Ett tips är att använda ett tillräckligt stort och distinkt typsnitt för titeln. Om du väljer en omslagsbild där texten kan skrivas på bilden, t.ex. en bild där det inte händer så mycket, kan du låta bilden fylla upp hela framsidan. De absolut bästa resultaten uppnås genom att du experimenterar dig fram!
  Fotobokstitel på omslag och bokrygg
  Se till att skriva bokens titel även på fotobokens rygg. Det gör det lätt att hitta boken i en hylla eller i en hög med böcker.

  6. Stämningsbilder i slutet av boken

  Om du har tillägnat den första delen av boken till festens huvudperson och porträttbilder av gäster kan du sätta ihop ett kollage som fångar upp feststämningen i slutet av boken. Kombinera bilder på maten, fikastunderna, de bubblande dryckerna och allt annat som hör festen till. Glöm inte de vackra detaljerna och dekorationerna! De är festarrangörens stolthet och kommer att vara kul att kolla tillbaka på flera år senare.

  Bilder på feststämningen
  Det kan vara en bra idé att använda sig av en mycket enkel layout för bilder med lite blandade uttryck och stämningar för att hålla boken snygg hela vägen igenom.
  Härliga bilder från festens sista timmar är ett bra sätt att avsluta boken. Tack för festen!
  Tack för festen!

  Läs mer