Så här skapar du en perfekt resefotobok med semesterbilder

Så här skapar du en perfekt resefotobok med semesterbilder

– slutresultatet kommer få dig att häpna!

Hur låter en komplett fotobok med höjdpunkterna från din resa? Gör din resefotobok lika unik som ditt äventyr. Skapa den bästa souveniren – en fotobok – förtrollande i varje detalj.

Ett äventyr på safari, en kryssning över Atlanten, en drömsemester i Lappland eller en förlängd weekend i Europa. Vart du än åker är varje resa ett unikt kapitel i ditt liv. Genom att spara dina semesterminnen i en fotobok kan du återuppleva din drömresa varje gång du öppnar den. Vi har sammanställt tips som hjälper dig att skapa den perfekta resefotoboken som souvenir till dig själv eller som present till dina medresenärer.

Välj bilder och fotoboksmodell

Det första steget i att göra en resefotobok är att välja foton. Fokusera på de bilder som är meningsfulla för dig istället för att klämma in alla semesterbilder du tagit under resan i din fotobok. Fundera också på vilken typ av historia du vill berätta med din fotobok. Det bästa är att ta dag för dag eller destination för destination, men du kan också bygga en fotobok efter tema.

När bilderna är valda, ladda ner det kostnadsfria Designer-programmet till din dator som kommer förvandla din vision till verklighet. I Designer-programmet finns många verktyg och olika mallar som gör det möjligt att bygga din fotobok precis som du vill.

Det finns många bokmodeller att välja mellan. För den som värdesätter bilder och berättande av hög kvalitet rekommenderar vi fotobok Premium. Boken är tryckt på äkta fotopapper som återger färgerna klart och exakt. Tack vare den höga kvaliteten kommer semesterminnena att bevaras år efter år.

Omslag som skapar intresse

Omslaget ger det första intrycket av boken. Om du ska ha en bok framme – kanske på soffbordet eller ovanpå en byrå – vill du att omslaget ska fungera som blickfångre. Omslagsbilden kan vara ett känt landmärke, ett fantastiskt landskap, ett stämningsfullt ögonblick eller till exempel en bild på dig och ditt resesällskap. Du kan fylla hela omslaget med en bild, men för en särskilt elegant effekt kan du lämna en generös mängd vit bakgrund runt bilden.

Och vad ska man döpa fotoboken till? Att namnge boken kan vara svårt. Varför inte välja ett enkelt namn? Det kan till exempel vara namnet på det land eller den stad du reser till.

Börja med en kort introduktion

Börja med en kort introduktion

Skriv en kort inledning eller innehållsförteckning på första sidan i fotoboken, som ger ett smakprov på vad som komma skall. Ange till exempel platserna du besökt och vilka avsnitt fotoboken är indelad i.

Du kan också inkludera korta presentationer av personerna i ditt resesällskap och lägga till deras foton i runda ramar. Designer-programmet har en mängd olika former och ramar som du kan applicera på vilket foto som helst.

För extra visuell effekt kan du använda en nedtonad bakgrundsbild under texten. Välj en bild som är så lugn som möjligt så att textens läsbarhet inte påverkas. 

Texten ger djup till berättelsen

Genom att lägga till text i fotoboken kan du fördjupa berättelsen, skapa kopplingar mellan bilderna och ge ytterligare information till läsaren. Dessutom gör text det enkelt att markera datum, stadsdelar, restaurangnamn och annan viktig information som kan blekna ur minnet med tiden.

För att boken ska vara så konsekvent som möjligt från början till slut, lönar det sig att hålla sig till endast ett fåtal typsnitt. En för rubriker, en för brödtext. Designer har flera olika typsnitt och den känner även igen typsnitten på din dator.

Texten ger djup till berättelsen

Låt bilderna briljera

Placera semesterbilderna på olika sätt för varje sida i din fotobok. En sida kan ha endast en större bild, en annan kan ha flera mindre bilder som är grupperade på ett snyggt sätt. Välj både översikter, detaljer och olika vinklar för att berika berättelsen.

För att ge varje bild tillräckligt med utrymme att briljera är det inte nödvändigtvis en bra idé att placera dem precis bredvid varandra. Genom att lämna rum mellan bilderna förbättrar du också bokens läsbarhet. Med bakgrundsfärg framträder bilderna ännu tydligare. Till exempel ger en svart bakgrundsfärg stark kontrast och är visuellt slående, medan jordnära färger framhäver värme och atmosfär.

De vackra panoramabilderna förtjänar ett helt uppslag. Tack vare den platta bindningen som används i Premium-boken finns det inget traditionellt veck mellan böckerna, utan öppningen är en enhetlig plan yta. På så sätt kan du beundra bilderna utan att en del av bilden döljs i vecket.

Resefotobok

Bestäm dig för höjdpunkterna från din resa

Gör en lista över höjdpunkterna från din resa. Du kan också fråga de andra i ditt resesällskap vilka ögonblick de skulle vilja lyfta fram i boken.

Avsluta boken med tackord eller en sammanfattning. Du kan också göra ett spektakulärt fotokollage av de bästa ögonblicken av din resa. Denna souvenir kommer säkerligen att uppskattas av de andra medresenärerna.

Läs mer