• Barnet läser bok med förälder

  Så här gör du en fin fotobok

  Det här har du ju planerat redan en tid: plåtat festprissen leende med sina vänner, barnet som tappert går till skolan första dagen och det lyckade målet i en fotbollscup. Nu följer sedan den viktigaste biten - publicerandet av minnen. Det gör du väldigt enkelt genom att samla alla fotominnen i en fotobok. Bilderna blir en story som lever vidare i minnet och hela livet.

  Så här finslipar du fotominnen till en Ifolorbok:

  1. Fixa ordning bland dina bilder

  Organisera dina bilder före du beställer boken

  Bilder tas det relativt mycket, alltså är det idé att fixa dem i ordning då och då. Ta bort onödiga bilder och försäkra dig om att du sparar bilderna på ett ställe som de finns i säkert förvar.

  2. Välj bilderna till boken ordentligt

  Gör en egen foler eller mapp till bilderna du vill ha i boken. Det blir enklare att göra en fotobok om du ordnar upp bland bilderna före du börjar OCH du sparar massor med tid ändå trots allt i det långa loppet.

  3. Markera dina favoritbilder

  Bilder i olika format på samma sida i boken

  Låt viktigaste bilderna i boken få mycket plats. Gör en favoritbild större i fotoboken och låt övriga bilder spela en mindre roll. Det finns även färdiga sidlayouter som har färdigt plats för bilder i olika format.

  4. Byt ut layouten

  Fotoboksuppslag med egna sidmallar

  Färdiga sidlayouter finns det gott om – och man kan redigera dem helt efter eget behag.

  5. Lägg till text

  Bild och text på ett bokuppslag

  En vill spara sina minnen som endast bilder. En annan vill lägga till text som i en dagbok. Genom att kombinera bilder och text skapar du en fin helhet i form av en story. Texten kan ju vara små saker: fotograferingstidpunkt, plats eller en oförglömlig mening som sades då bilden togs.

  Har du massor med gamla fotografier? Kolla in hur du skannar dina fotografier till digitala bilder.

  Läs mer