6 tips för att skapa en årsbok

6 tips för att skapa en årsbok

Vilket år det har varit. Hur såg det gångna året ut i ditt vardagsliv? Låt fotoboken berätta! Vi har sammanställt några viktiga tips och tricks för att skapa en årsbok.

1. Designa omslaget med omsorg

Vissa börjar med omslaget, medan andra lämnar det till sist. Någon kanske skapar omslaget när en passande bild dyker upp under tiden boken sätts samman. Vad sägs om att ha ett fotocollage som omslag? Du kan exempelvis välja en bild från varje årstid. Det är fritt fram att välja stil.

Årsbokens omslag är som en dörr in till dina minnen. Förutom den valda bilden är även texten viktig. Ett informativt och kanske även det enklaste sättet är att döpa boken efter årtal. Det är också värt att tänka på storleken på texten – på omslaget till en bok i A4-format fungerar texten till exempel bra i 72-120 punkter, beroende på om du vill ha en mer minimalistisk linje eller tydlig läsbarhet. Premium- och Deluxe -fotoböcker har många redigeringsalternativ.

2. Använd tidningar som inspiration för innehållsförteckning

Om du gillar sidnummer kanske du även gillar en innehållsförteckning. I årsboken genereras den naturliga listan efter månaderna. För idéer om hur man gör en innehållsförteckning kan du exempelvis titta i inredningsmagasin och tidningar. Vårt redigeringsprogram för fotoböcker har helt anpassningsbara sidmallar, så det finns gott om möjligheter till kreativ utformning.

3. Skriv ett förord till årsboken

Du kan skriva rubrik och förord till årsboken ovanför en enkel bild. Hur sammanfattar du det gångna året? Du kan inleda din fotobok på följande sätt:

• Skriv en tanke som bäst beskriver det gångna året.

• Det var en gång... Fortsätt den traditionella sagobokens inledningsmening och få en sagolik start på din årsbok.

• Prata med läsaren, speciellt om boken är en gåva.

• Finns det något samtal som har fångat i ditt minne under året? Eller har ditt barn yttrat några legendariska fraser? Använd dem för att inleda boken. Barn berättar ofta de bästa historierna.

• Förbered en inledande text i fotobokens ämne.

4. Färglägg årsbokens teman

Vintern är blå, våren kanske en frisk grön eller gul färg. Fotobokens sidor kan tematiseras efter färg, men december handlar verkligen om mer än tomtens röda färg – den vita snön eller vintermörkrets nyanser. Använd din kreativitet och välj färger efter de nyanser du ser på bilderna. Ska typsnittet också ha en annan färg än svart? Du kan markera månaden som en rubrik för varje sida, så det behövs inte nödvändigtvis exakta datum på varje bild.

5. Samla dina roligaste ögonblick

Hur såg det gångna året ut? Välj din favoritbild och använd hela sidans yta. De stora bilderna ger en fin variation. Om du vill fokusera på bilderna kan du använda mindre text. Det är dock en bra idé att inkludera bildtexter när du vill minnas något speciellt eller beskriva en minnesvärd situation.

6. Designa även en baksida till årsboken

Du behöver inte lämna baksidan tom – gör den till pricken över i:et! Finns det en uppföljare till boken på gång? Eller funderar du kanske på att ge bort ett exemplar av boken till en släkting? I slutet av årsboken kan du exempelvis tacka syskon, vänner och mor- och farföräldrar som har skickat in foton till boken.

Läs mer