Checklista för festfotografer: tips för nybörjare

Checklista för festfotografer: tips för nybörjare

En festfotografs dag är hektisk, men du kan fånga alla viktiga ögonblick och detaljer genom att planera i förväg. Om du har ett festprogram eller ett schema för dagen så är ett bra tips att skriva ner de viktigaste sakerna som ska fångas på bild, så att du inte missar något.

Digital "film" kostar ingenting, så fotografera så mycket som möjligt för att få ett stort antal bilder. Respektera dock alltid de personer som är på festen och fotografera på ett sätt som inte stör.

Zooma in på dagens hjälte

1. Zooma in på dagens hjälte

Du bör definitivt fokusera på att ta bilder där dagens hjälte är med. Du kan variera dina foton genom att ta dem från olika avstånd: en närbild av ansiktet, en halv kroppsbild och en helkroppsbild. Det är också trevligt att se den festliga klädseln för den stora dagen i all sin prakt. Se till att ta horisontella och vertikala bilder, så att du kan välja hur du vill att bilderna ska se ut i en fotobok eller på ett tackkort.

Om dagens huvudperson inte gillar att bli fotograferad, försök att göra fotosessionen avslappnad och rolig – personen behöver inte alltid posera. Be honom eller henne att titta åt sidan, lukta på blommorna, höja ett glas. Eller ta en bild på något som är viktigt för personen i fråga eller något som har med en hobby att göra. Du kan också ta fler bilder under festen så att din hjälte får tid att slappna av och vänja sig vid kameran.

2. Ta en bild på alla tillsammans

Ta foton av dina gäster i olika situationer. Lev i ögonblicket. Alla foton ska inte vara iscensatta, eftersom de mest autentiska fotona tas när du fångar människor utan att de märker det. 

Klättra upp på en stol eller till och med på taket för en ny vinkel om du vågar. Det kommer garanterat att ge bilder med glada miner!

3. Fånga festens övergripande utseende

En helhetsbild av gästerna, lokalen, atmosfären – ta bilder på allt! Dessa foton kommer att öka i värde med åren, eftersom de är ett utmärkt sätt att se vilka kläder, rätter och servis som användes vid tidigare fester.

4. Lägg märke till detaljerna

4. Lägg märke till detaljerna

En bra bildberättelse behöver en rytm där bilderna rör sig från översikter till detaljer. Du kanske till exempel vill fotografera maten vid buffébordet genom att först ta en översikt över serveringen och sedan gå närmare för att fånga detaljerna.

5. Gå bakom kulisserna

Det är oftast bakom kulisserna på en fest som du får de mest intressanta bilderna. Så titta in på bakgården, i köket och till och med på lekplatsen för att fånga några av de små och intressanta sakerna på festen.

6. Hitta leenden

6. Hitta leenden

När du fotograferar ska du leta efter situationer där människor har roligt. Det enklaste sättet att fånga leenden på bilder är att hålla sig undan med kameran och låta människor interagera med varandra på ett naturligt sätt. En bra fotograf är en skicklig och diskret observatör.

7. Låt feststämningen få fäste

Oroa dig inte för mycket för fotografering och teknik, eftersom det tar din uppmärksamhet från situationen och stämningen. Precis som med allt annat du gör ska du fokusera på en sak i taget.

När du utvecklas som festfotograf kan du skapa ett tema för varje fest. Under festen kan du fokusera på denna enda nya sak för att utveckla dig själv som fotograf.

Prenumerera ifolors nyhetsbrev
Prenumerera ifolors nyhetsbrev

Läs mer