• Ett lyckat porträtt – tips på hur du får ut det mesta av ditt foto

  Ett lyckat porträtt – tips på hur du får ut det mesta av ditt foto

  Putsa dina porträtt på allt som inte ska finnas med på bilden. Försök att skapa en så avslappnad stämning som möjligt, så att det är lätt för motivet att vara sig själv. Med de här tipsen kan du ta bilderna av festens hjälte.

  En checklista för lyckade porträtt:

  1. Tänk ut platsen i förväg

  Tänk ut platsen i förväg

  Välj en så lugn och enkel bakgrund som möjligt för dina porträttfoton, med motivet i förgrunden. Ett traditionellt porträtt av festdeltagaren kan användas till ett tackkort eller en tavla.

  Om du fotograferar utomhus är buskar och träd lämpliga bakgrunder. När du fotograferar inomhus är det en bra idé att be motivet att flytta sig tillräckligt långt bort från bakgrunden för att få bort skuggor som orsakas av blixten. Utnyttja ljuset från fönstret och undvik alltid direkt solljus när du fotograferar.

  Om du använder en kamera är det också ett bra tips att läsa bruksanvisningen i förväg och överväga fotograferingsplatser i förväg och – om möjligt – ta provbilder. Vid viktiga tillfällen är det alltid bra att se till att kameran inte har några särskilda inställningar. Eller ännu värre – minneskortet är redan fullt eller har glömts bort helt och hållet! Det är alltid bättre att ta för många bilder än för få.

  2. En suddig bakgrund lyfter fram personen

  För att få en suddig bakgrund i ett porträttfoto ställer du in kamerans bländare så högt som möjligt. Kamerans bländare är som störst när bländarvärdet är som lägst. Bakgrundens skärpa påverkas också av brännvidden. För att få en bakgrund utan oskärpa ska du använda längsta möjliga zoom.

  Det är en bra idé att lära sig hur man tar en suddig bakgrund i god tid före fotograferingen.

  En suddig bakgrund lyfter fram personen

  3. Utnyttja det naturliga ljuset på bästa sätt

  Undvik att använda direkt blixt när du fotograferar människor. Rikta blixten mot en vägg eller ett tak mot motivet. På så sätt blir ljuset mycket mjukare och du undviker skarpa skuggor i ansiktet.

  Du får bäst resultat om du får ljus från modellens framsida och sida. När du fotograferar inomhus i naturligt ljus är det bäst att den ena sidan av modellens ansikte vänder mot fönstret. Bakgrunden ska vara mörkare än motivets ansikte.

  Undvik att använda direkt blixt när du fotograferar människor
  Rikta blixten mot en vägg eller ett tak mot motivet

  4. Använd rekvisita

  Ta hänsyn till motivets personlighet och hobbyer. Ett välbekant föremål ger motivet en mer avslappnad stämning, vilket definitivt kommer att märkas på bilderna.

  Be dem att ta med sig rekvisita till fotograferingen. En bokälskare kan ha ett älskat verk i handen, en fotbollsspelare en boll och en skridskoåkare ett par skridskor. Ett annat bra tips är också att använda blommor vars färger matchar den klädsel du fotograferar i bilderna.

  Använd rekvisita
  Använd rekvisita

  5. Få huvudpersonen att sticka ut

  Om du vill ge nytt liv till dina foton kan du leta efter ett blad eller blommor i förgrunden. Ett oskärpt inslag i förgrunden lägger mer fokus på huvudpersonen.

  Få huvudpersonen att sticka ut
  Få huvudpersonen att sticka ut

  6. Miljön stöder berättelsen

  Miljön stöder berättelsen

  Miljön kan vara en stor del av porträttet. Leta efter intressanta detaljer, utnyttja olika reflekterande ytor och spektakulära platser.

  Grafiska och enkla element fungerar bäst i porträtt. Överdriven "krånglighet" stjäl uppmärksamhet från motivet.

  7. Variera avståndet på fotografierna

  Ta bilder både på nära och långt håll. När du fotograferar närbilder, gå väldigt nära för att få huvudpersonen att framträda mer. Ta även bilder med en mycket lös beskärning, där miljön är närvarande och hela kroppen är med.

  Vertikala eller horisontella bilder? Båda kommer sannolikt att behövas. Titta på designen för tackkorten i förväg och planera vad du vill göra av bilderna, så att du vet om du behöver fler horisontella eller vertikala bilder.

  Läs mer