Att tacka sina gäster är en viktig del av firandet

Att tacka sina gäster är en viktig del av firandet – tackkort är ett fint sätt att minnas gästerna

När svenskarna organiserar en fest planerar de ofta hur de ska tacka sina gäster. Det finns många sätt – från kramar till bakverk – och många uppskattar ett tackkort med en bild och ett handskrivet meddelande. Men vad gäller med vett och etikett när det handlar om tackkort? En fin gest är att skicka ett tackkort inom några månader efter festen.

Planering av hur man säger tack

Ibland ersätts ett tackkort i all hast av ett snabbt SMS. Är ett tackkort obligatoriskt? Nej, men denna tradition är fortfarande mycket uppskattad. För många människor är det en naturlig del av firandet att skicka tackkort – att tacka människor är en del av den svenska firandetraditionen. Det är ett artigt sätt att visa gästerna att deras medverkan till den mest minnesvärda stunden i deras liv har betytt mycket.

Enligt ifolors undersökning skickar folk i de nordiska länderna tackkort, särskilt efter studenten och för andra examensceremonier, bröllop, konfirmationer och födelsedagar. Traditionen upprätthålls av både unga och äldre personer. Förutom bröllop, skolavslutningar och födelsedagar kan ett barns dop och namnsdag lyftas fram som en höjdpunkt i livet.

Även hos ifolor märks sommarens festligheter tydligt: ungefär en tredjedel av alla beställningar av fotokort görs under sommarmånaderna. En stor del av dessa är tackkort.

Tackkort

Hur tackar man sina gäster?

Svenskar tar ofta hänsyn till tackandet när de planerar en fest: vem ska ta ett foto av den som firas och vilken typ av tackkort ska göras – eller om gästerna ska bli uppskattade på något annat sätt.

Även om tackkort som skickas via sociala medier har blivit vanligare är det fortfarande många som uppskattar det traditionella och personliga kortet. Ett tackkort med bilder förblir ett fint minne av den firade i årtionden. Förutom tackkort med en bild är ett collage med 2-3 bilder allt populärare idag – ett trevligt sätt att dela med sig av foton från firandet.

Skolavslutning, examen, bröllop, konfirmation och dop är fortfarande fester där gästerna blir ihågkomna efteråt med ett tackkort. Efter mer informella fester kan uppskattning visas exempelvis med ett foto på Facebook. Ett tack via textmeddelande som SMS eller Whatsapp är ett smidigt sätt, men det är mycket mer personligt att visa sin tacksamhet i form av ett riktigt, fysiskt kort. Du kan även lägga in några överraskningsbilder bland bilderna.

Förutom traditionella tackkort är det många som tackar genom att kramas i slutet av festen, ringa efteråt eller skicka ett SMS. Det kan också vara en dikt skriven av festhjälten eller ett hantverk som gästen får som ett minne. I slutet av firandet kan gästerna också få med sig godsaker att ta med hem. Äldre generationer föredrar fortfarande att skicka blommor som tack.

När ska man skicka ett tackkort?

Det är inte ovanligt att skicka tackkort även ett år efter årsdagen. Om man vill hålla sig inom ramen av vett och etikett bör kortet skickas inom några månader efter firandet.

Tackkort

Ett tack är alltid uppskattat

Mer än 80% av svenskarna tar bilder på familjefester, och de flesta tar bilderna själva. Så medan det finns många egentagna bilder på tackkorten, finns det också ett antal populära porträtt tagna av en professionell fotograf eller en amatörfotograf i närheten.

Svenskarna använder också ofta ett tackkort för att visa uppskattning till arrangören av den fest som de har anlitat. Det är en liten gest, men ett fint sätt att visa tacksamhet.

Läs mer