• Ett mysigt barnrum – de bästa inredningstipsen

  Ett mysigt barnrum – de bästa inredningstipsen

  Med hjälp av genomtänkta inredningslösningar kan barnrummet anpassas i takt med att barnet växer. Du kan enkelt lägga till en personlig touch genom att till exempel rama in ett foto av barnet eller familjens husdjur.

  När ett barn kommer till världen kommer det att innebära en mängd olika inköp och saker att tänka på, bland annat ett rum till den nya familjemedlemmen. Man kan även inreda en del av föräldrarnas sovrum till ett barnrum, så att föräldrarna alltid är nära barnet när det behövs.

  Det är vanligt att barnrummets inredning följer stilen i de övriga rummen i hemmet.

  – "De viktigaste sakerna att tänka på när man inreder ett barnrum är anpassningsförmåga, praktiska egenskaper och säkerhet", säger inredningsarkitekten Anna Koponen från Anna Koponen Interior Design.

  Annas tips för att inreda barnrummet:

  1. En lugn färgskala. Om barnets kön fortfarande är en överraskning kan man välja en neutral färg som passar både pojkar och flickor. Den bästa lösningen är att använda lugna färger på stora ytor och piffa upp inredningen med färgglada textiler. Välj en dämpad ton som är tidlös och som är lätt att matcha med andra färger. Vita väggar kan lätt kännas lite tråkiga, så var modig och prova dig fram med olika färger.

  2. Anpassningsbarhet i takt med att barnet växer. Försök att tänka på hur barnrummet kan anpassas i takt med att barnet växer. När barnet blir större kan spjälsängen ersättas med till exempel en utdragbar säng. En bekväm fåtölj kan vara en bra investering för föräldrarna. I fåtöljen kan man slumra till under nattens mörka timmar medan man ammar eller gosar med barnet. Senare kan fåtöljen användas för gemensamma lässtunder på kvällarna.

  3. Anpassningsbara inredningslösningar. Ett enkelt inredningstips för ditt barnrum är att rama in tavlor med tapeter, så att det är lätt att ta bort tavlorna när barnet växer. Nallebjörnstapeter är söta i ett litet barnrum, men fungerar kanske inte för ett barn i skolåldern. Du kan också måla väggarna i en enfärgad färg, men dekorera dem med till exempel självhäftande ballongmönster som är enkla att ta bort. Väggarna kan också piffas upp med abstrakta dekorativa målningar, som du kan skapa med hjälp av olika stenciler. Du kan också använda ditt eget foto för att skapa en personlig tavla. När ditt barn växer kan du byta ut fotot eller fotopostern i de utbytbara bildramarna.

  4. Miljövänliga val. Allt i barnrummet behöver inte vara nytt. Ett skötbord som bara kommer att användas en kort tid kan du köpa begagnat och en byrå med lämplig höjd kan också användas som skötbord. Det är också hållbart att investera i inredningslösningar av högre kvalitet och med längre livslängd, till exempel en bra fåtölj.

  5. Säkerheten först. För att göra ditt barns rum säkert bör byråer alltid fästas i väggen. På så sätt kan ett barn som lärt sig att stå upp inte råka välta byrån eller få den över sig. Ett halkskydd av god kvalitet under mattan är ett effektivt sätt att förhindra att både vuxna och barn snubblar. Om växter används i barnrummet ska man se till att de inte är giftiga. Dessutom bör man vara uppmärksam på att föremål som kan orsaka potentiella faror placeras på en tillräckligt hög nivå i barnrummet.

  6. Praktiska textilier. Naturliga material som är lätta att rengöra, som bomull eller ull, är att föredra. Ull är särskilt användbart för mattor, eftersom det stöter bort smuts och är lätt att hålla rent. När du väljer gardiner, tänk på att välja ett material som kan tvättas. 

  7. Tillräcklig belysning. Belysningen är också en viktig del av ett barnrum. Det är bra att ha allmänbelysning i rummet så att det finns tillräckligt med ljus när du behöver det. Mängden ljus kan varieras med dimmers och separata vägglampor. Lamporna bör drivas med mindre heta lysdioder, eller så bör glödlamporna i halogenlampor åtminstone placeras utom räckhåll för barnet.

  8. Gör det personligt. En vagga som gått i arv i familjen skapar till exempel en spännande kontrast mellan nytt och gammalt. Du kan få in mer av barnets värld och mer individuella element i inredningen och där är personliga fototavlor ett bra sätt att skapa en varm känsla och atmosfär i ditt barns rum. En rolig idé är att sätta upp barnets namn på väggen av bokstäver.

  Beställ ifolors nyhetsbrev

  Du får nyheter, erbjudanden och nyttiga tips direkt i din e-post!

  Läs mer