Inreda baby rum med canvastavlor

Ett mysigt barnrum
– de bästa inredningstipsen

Med hjälp av genomtänkta inredningslösningar kan barnrummet anpassas i takt med att barnet växer. Du kan enkelt lägga till en personlig touch i din inredning med hjälp av fototavlor. Vi har sammanställt tips från ett proffs – så här skapar du ett mysigt rum.

När ett barn kommer till världen, innebär det en mängd olika inköp och saker att tänka på, bland annat ett rum till den nya familjemedlemmen. I varje hem är det kanske inte möjligt att ordna ett eget rum enbart för bebisen, men man kan bra inreda en del av föräldrarnas sovrum till ett barnrum.

Det är vanligt att barnrummets inredning följer stilen i de övriga rummen i hemmet. De senaste årens trend är att låta en professionell fotograf föreviga både väntan och bilder på den nyfödda. Graviditetsbilder och bilder på den nyfödda är mycket användbara för att inreda bebisens rum.

– De viktigaste sakerna att tänka på när man inreder ett barnrum är anpassningsförmåga, praktiska egenskaper och säkerhet, säger inredningsarkitekten Anna från Interior Design. Se åtta saker som du bör tänka på när du inreder ett barnrum.

Canvastavla av babybild

Inredningsarkitektens tips för att inreda barnrummet:

1. En lugn färgskala. Om barnets kön fortfarande är en överraskning kan man välja en neutral färg som passar både pojkar och flickor. Den bästa lösningen är att använda lugna färger på stora ytor och piffa upp inredningen med färgglada textiler. Välj en dämpad ton som är tidlös och som är lätt att matcha med andra färger. Vita väggar kan lätt kännas lite tråkiga, så var modig och prova dig fram med olika färger.

2. Anpassningsbarhet i takt med att barnet växer. Försök att tänka på hur barnrummet kan anpassas i takt med att barnet växer. När barnet blir större kan spjälsängen ersättas med till exempel en utdragbar säng. En bekväm fåtölj kan vara en bra investering för föräldrarna. I fåtöljen kan man slumra till under nattens mörka timmar medan man ammar eller gosar med barnet. Senare kan fåtöljen användas för gemensamma lässtunder på kvällarna.

3. Anpassningsbara inredningslösningar. Ett enkelt inredningstips för ditt barnrum är att rama in tavlor med tapeter, så att det är lätt att uppdatera tavlorna när barnet växer. Nallebjörnstapeter är söta i ett litet barnrum, men fungerar kanske inte för ett barn i skolåldern. Du kan också måla väggarna i en enfärgad färg, men dekorera dem med till exempel självhäftande väggklistermärken som är enkla att ta bort. En fotopostersticker är ett bra alternativ om du själv vill designa väggklistermärken. Väggarna kan också piffas upp med abstrakta dekorativa målningar, som du kan skapa med hjälp av olika schabloner. Du kan också använda ditt eget foto för att skapa en personlig tavla, och tavlorna kan visas upp i form av ett kollage eller enskilt.

Inredningstavla till baby rummet

4. Miljövänliga val. Allt i barnrummet behöver inte vara nytt. Ett skötbord som bara kommer att användas en kort tid kan du köpa begagnat och en byrå med lämplig höjd kan också användas som skötbord. Det är också hållbart att investera i inredningslösningar av hög kvalitet och med lång livslängd, till exempel en bra fåtölj.

5. Säkerheten först. För att göra ditt barns rum säkert bör byråer alltid fästas i väggen. På så sätt kan ett barn som lärt sig att stå upp inte råka välta byrån eller få den över sig. Ett halkskydd av hög kvalitet under mattan är ett effektivt sätt att förhindra att både vuxna och barn snubblar. Om växter används i barnrummet ska man se till att de inte är giftiga. Dessutom bör man vara uppmärksam på att föremål som kan orsaka potentiella faror placeras tillräckligt högt i barnrummet.

6. Praktiska textilier. I ett barnrum är bra att föredra naturliga material som bomull eller ull, som är lätta att rengöra. Ull är särskilt användbart för mattor, eftersom det stöter bort smuts och är lätt att hålla rent. När du väljer gardiner, tänk på att välja ett material som kan tvättas och tål effekterna av solljus.

Inredning av baby sovrum: inramad poster

7. Tillräcklig belysning. Belysningen är också en viktig del av ett barnrum. Det är bra att ha allmänbelysning i rummet så att det finns tillräckligt med ljus när du behöver det. Mängden ljus kan varieras med dimmers och separata vägg- eller golvlampor. Lamporna bör drivas med mindre heta LED-ljus, eller så bör glödlamporna i halogenlampor åtminstone placeras utom räckhåll för barnet.

8. Gör det personligt. En vagga som gått i arv i familjen skapar till exempel en spännande kontrast mellan nytt och gammalt. Du kan få in mer av barnets värld och mer individuella element i inredningen och där är personliga fototavlor ett bra sätt att skapa en varm känsla och atmosfär i ditt barns rum. Fotot eller postern kan bytas ut i takt med att barnet växer. En rolig idé är att sätta upp barnets namn på väggen av bokstäver.

Prenumerera ifolors nyhetsbrev
Prenumerera ifolors nyhetsbrev

Läs mer