Lyckade babybilder

Så här gör du för att ta ett bra barnfoto

De mest minnesvärda ögonblicken i ditt barns liv fångas i fotografier. Men hur och när får du de mest lyckade bilderna av din bebis? Använd våra experttips för att ta foton med din mobiltelefon eller smartphone.

Tips för bebisfotografering:

1. De bästa åldrarna för att fotografera en bebis är när de är under två veckor (bebisen är ofta stilla och sover mycket), tre månader (bebisen kan ofta ligga bekvämt på magen), sex månader (bebisen kan ofta sitta) och ett år (bebisen kan ofta stå och gå med stöd).

2. Särskild försiktighet bör iakttas när man fotograferar spädbarn som är yngre än två veckor. Fotografera värmekänsliga barn endast inomhus i varma rum och använd inte blixt, eftersom deras ögon fortfarande är väldigt känsliga. Försök att använda barnets naturliga positioner på bilderna.

Fotografering av nyfödd med naturligt ljus

3. Se till att det finns tillräckligt med naturligt ljus. Var nära balkongen eller ett fönster och släck ljuset inomhus. Om det är för mycket sol kan du mjuka upp ljuset med tunna, ljusa gardiner eller vitt bakplåtspapper som du tejpar fast på fönstret.

4. Om ena sidan av barnets ansikte verkar vara i skuggan kan du använda ett vitt A4-papper för att hjälpa till att reflektera det naturliga ljuset utifrån.

5. Planera en lugn bakgrund för ditt barnfoto, till exempel en vacker tapet, en fåtölj eller soffa. En stor kudde eller en mjuk filt fungerar bra som underlag.

6. Var uppmärksam på detaljer: fotografera små tår, fingrar och näsans spets.

Babyfotografering tips

7. Be någon göra ett roligt och intressant ljud för barnet och registrera barnets blick och uttryck på bilder.

8. Fånga vardagliga stunder av lek. De bästa bilderna tas oftast när barnet koncentrerar sig eller leker med sina favoritleksaker.

9. Kom ner på barnets nivå. Ta bilder på ditt barn medan du sitter på huk eller ligger på golvet. Prova att fotografera från olika vinklar, från sidan, bakifrån och uppifrån.

10. Utnyttja kamerans tekniska funktioner på bästa sätt. Använd till exempel porträttfotografering, kontinuerlig fotografering, beskärningsverktyg.

11. De mest lyckade bilderna av större bebisar tas ofta utomhus. En halvmolnig dag är den bästa tiden att fotografera. Undvik direkt solljus och fotografera i skuggan.

12. Fotografera, experimentera, lek. Övning ger färdighet – även inom fotografering!

Babyår bilder
Prenumerera ifolors nyhetsbrev
Prenumerera ifolors nyhetsbrev

Läs mer