Det här hemmagjorda julkortet har en överraskning på insidan – ta en titt!

Det här hemmagjorda julkortet har en överraskning på insidan

– ta en titt!

Letar du efter idéer för julkort? Gör ett roligt tittut-kort med en överraskning på insidan. Använd mallen för en personlig julhälsning.

Att göra julkort är ett bra sätt att börja förbereda sig för julen. Gläd dina nära och kära i jul med ett minnesvärt tittut-kort. Kortet är format som en presentask och döljer ett foto som avslöjas genom att dra upp locket på asken.

Innan du gör kortet kan du välja och göra ditt favoritfoto som hälsning. Om du inte kan hitta någon lämplig bild i din telefon kan du ordna en julfotografering. Det är en bra idé att ta bilderna i tid så att du hinner beställa dina bilder och ordna dina kort i tid till jul.

Du kan till och med involvera hela familjen. Trots det fantastiska slutresultatet är det förvånansvärt enkelt att göra tittut-kort. Allt handlar om att klippa och klistra in, så det krävs inga särskilda färdigheter. Köp materialen nedan och titta på videon för att få instruktioner på hur du gör ett tittut-kort.

Det du behöver:

 • Två olika färger på kartong, till exempel vit/ljus och röd
 • Glitterkartong (kan ersättas med färgad kartong)
 • Papperslim
 • Varmt lim (med limpistol) eller vanligt lim
 • Saxar
 • Linjal
 • Ett fotografi som är 10 x 15 cm
 • Breda och smala satinband eller färdiga rosetter 

Delar av tittut-kortet:

 • Foto (10 x 15 cm)
 • Nedre delen av presentasken (14 x 14 cm vit/ljus kartong)
 • Papper på baksidan av kortet (3 x 14 cm vit/ljus kartong).
 • Papper som ska fästas bakom fotot (7,5 x 16,5 cm vit/ljus kartong)
 • Omslaget till presentasken (3,5 x 15,5 cm röd kartong)
 • Presentband (2 bitar 2 x 14 cm rött glitterpapper eller kartong)

Så här gör du:

1. Klipp ut kartong och glitterpapper för delarna till presentasken (mått som nämns ovan). Börja sätta ihop kortet genom att limma fast presentbanden korsvis på botten av presentasken.

2. Fäst en bit av det bakre pappret på den övre kanten av baksidan av presentasken. Limma fast baksidan av pappret ca 1 cm per kant så att fotot kan glida mellan botten av presentasken och baksidan av pappret.

3. Applicera lim över hela pappret bakom fotot och fäst fotot på papprets nedre kant.

4. Sätt fast locket på presentasken överst på pappret så att det överlappar fotot en aning.

5. Gör kortet komplett med ett satinband. Använd en färdig rosett eller gör en själv. Klipp en ca 22 cm lång remsa av satinband. Fäst ändarna av satinbandet i varandra med limpistolen eller limmet så att bandet bildar en slinga.

6. Kläm ihop öglan i mitten och linda en liten remsa smalare satinband runt den för att göra en rosett. Fäst ändarna på det smala satinbandet i varandra med limpistol eller limmet.

7. Klipp ytterligare 2 längder av det smala satinbandet för att bilda det nedre bandet på rosetten och limma fast dem i mitten av rosetten så att de hänger diagonalt nedåt. Innan du limmar fast dem, se till att banden inte täcker något viktigt på bilden. Avsluta rosetten genom att klippa i bandens ändar. Limma fast den färdiga rosetten på locket till presentasken.

8. För fotot genom springan mellan presentaskens botten och det bakre pappret.

OBS! Anvisningarna gäller ett traditionellt foto på 10 x 15 cm. Om du använder en bild av annan storlek på ditt kort, vänligen öka eller minska storleken på presentasken. När du väljer bilden ska du också tänka på att omslaget limmas delvis över bildens övre kant. Välj därför en bild som inte har något överst för att undvika att det täcks.

Det här hemmagjorda julkortet har en överraskning på insidan Det här hemmagjorda julkortet har en överraskning på insidan

Har din inre pysslare vaknat till liv nu? Då är det bara att sätta i gång!

 

Se även:

👉 Rama in fotografier

Läs mer