Återskapa minnen genom scrapbooking

Återskapa minnen genom scrapbooking

Gästskrivare – Karoliina K.

När jag var barn brukade mina morföräldrar samla foton i album. Även om mina mor- och farföräldrar inte längre är i livet, så är dessa album det. Albumen finns fortfarande i min fars barndomshem, som nu är en sommarstuga. Varje gång jag besöker den tar jag en stund för mig själv, gräver fram albumen och fördjupar mig i deras värld. Bilderna fungerar som en personlig resa tillbaka i tiden och berättar sin egen historia om vilka mina mor- och farföräldrar var. Och vem jag är.

Mina foton finns som filer på min telefon. Ingen kommer att bläddra i dem, inte ens jag. Och jag fokuserar inte på bilderna på samma sätt som jag fokuserar på bilderna i albumen. Något saknas när du bara sveper med fingret över telefonens skärm. Du får inte samma känsla som när du bläddrar i ett fotoalbum.

Det är lätt att applicera tejp på den matta sidan av Deluxe-fotoboken.

Det är lätt att applicera tejp på den matta sidan av Deluxe-fotoboken.

När jag bläddrade igenom mina morföräldrars fotoalbum fattade jag ett beslut. Jag bestämde mig för att starta ett projekt och överföra de viktigaste bilderna från min telefon till en bok. Jag ville dock göra boken på mitt eget personliga sätt och valde en scrapbook i stället för en traditionell fotobok.

Scrapbooking är ett lånat ord från det engelska språket och betyder en form av hantverk, till exempel att samla dekorationer och bilder på sidorna i ett album. Tekniken och stilen är fri och du kan använda din fantasi – tanken är att du ska skriva in dina egna minnen i en vacker bok och du kan använda fotografier som grundidé.

21 x 21 Deluxe-häftet innehåller både bilder och text

21 x 21 Deluxe-häftet innehåller både bilder och text.

Jag laddade ner ifolor-appen till min telefon och den gjorde det riktigt enkelt att ladda upp mina viktigaste minnen för tillverkning. Jag ville hedra mina morföräldrars fotoalbum med min egen bok och valde bildformatet retrobilder, som påminner om polaroidbilder från förr.

Med Ifolors Android-app, webbredigerare och Designer-programvara som kan laddas ner till din dator kan du anpassa tonen i din retrobild. Många gratis telefonappar kan också användas för att ytterligare justera stilen på bilderna så att de ser lite äldre ut och får rätt känsla.

Förutom bilderna ville jag fylla min bok med klistermärken som är lätta att klistra fast. Naturligtvis kan du köpa klistermärken i din lokala pysselbutik, men jag beställde jag följande fotostickers med mina egna bilder. De beställdes också via ifolor-appen.

Fotostickers

Tyvärr skrev inte mina mor- och farföräldrar texter på sidorna i sina fotoalbum, så när jag reser tillbaka i tiden kan jag bara gissa vilka personerna på bilderna är och var de togs. Fördelen med scrapbooking är att jag kan skriva berättelser om bilderna med min egen handstil och samtidigt föra dagbok.

Återskapa minnen genom scrapbooking

Nu kan jag krypa ihop i soffhörnet, stjäla en stund av min egen tid och minnas de stunder jag upplevde med min familj i Grekland sommaren 2019, till exempel när jag fortfarande fick resa. Eller 2020, då vi tillbringade mer tid tillsammans hemma än någonsin tidigare. Det är fördelen med att vi har mobiltelefoner nu: det är lättare att fotografera dessa vardagliga ögonblick för att minnas, till skillnad från mina mor- och farföräldrar, vars foton mest handlade om dop, bröllop eller begravningar och enstaka resor.

Jag hoppas att min bok kommer att sparas under årens gång, så att mina framtida barnbarn en dag kan stjäla lite tid av sin egen tid och göra en resa tillbaka i tiden genom sidorna i min bok. Att upptäcka vem jag var och vem de är.

Läs mer