Skapa en scrapbook med semesterbilder

Skapa en scrapbook med semesterbilder – se tipsen!

Förutom bilder kan även biljetter, kartor, entrébiljetter, kvitton och andra minnen sparas från semestern eller resan. Gör en scrapbook med foton och njut av din fantastiska resa! Här har vi samlat enkla tips för att göra en scrapbook.

Scrapbook, klippalbum eller klippbok. Det handlar om samma sak: att pyssla där man kreativt kombinerar till exempel foton, dekorativa element, klistermärken och text. Scrapping är ett roligt hantverk och är lite som att skriva en resedagbok – en kul lek och en berättande aktivitet. Kom i gång och låt kreativiteten flöda!

Scrapbok pärm

Vad behöver du för att göra en scrapbook?

Till exempel är en ringpärm eller en liten pärm vars sidor lätt kan tas bort, lämplig som scrapbook. Du kan också använda traditionella fotoalbum och anteckningsböcker.

Därefter väljer du vilken typ av sidor som ska finnas i scrapbook. Du kan göra alla sidor av samma färgade papper eller välja sidor med olika färger och ytor. Du kan hitta det mest varierande utbudet av olika papper i pyssel- och hobbybutiker.

Du behöver följande:

 • fotografier
 • souvenirer som biljetter, inbjudningskort, kartor, reklamblad och allt som blivit över från resan
 • olika klistermärken
 • dekorativa element som papper eller mönster av trä, tygremsor, små vimplar och liknande.
 • washitejp och andra dekorativa tejper
 • lim eller dubbelhäftande tejp
 • markörer eller färgpennor
 • sax och linjal
Reseminnen i scrapbook

Få ut det mesta av dina resefoton!

Fotografier står i centrum i scrapbooken och runt bilderna kan du använda andra element för att skapa atmosfär, färglägga och väcka minnena till liv. Välj först de bästa bilderna från din semesterresa och gör dem till riktiga pappersfoton till ditt album.

Lek med bilder i olika storlekar och former, så att får du variation och rytm på sidorna i albumet. Bilderna finns i olika varianter allt från den mest populära storleken på 10 cm till spektakulära 20 cm x 30 cm foton. Den roliga retrobilden är fyrkantig i sin design och har vita ramar. Det finns tillräckligt med utrymme för text längst ner på bilden och passar utmärkt för att skriva till datum eller platser. Kvadratiska foton har också vita ramar, men du kan få kvadratiska bilder utan ram om du vill.

Vill du ha något unikt? Skapa det med photo booth-bilder! Fotona har samma form som de som tas i en fotoautomat. Testa olika layouter med en eller flera foton, med eller utan text, med olika färgade ramar eller bakgrundsmönster.

Designa varje sida så här:

 1. Placera först ut alla fotografier och souvenirer löst på sidan så att du kan se hur de kommer att få plats. Använd inte för många foton för varje sida, till exempel kan fyra bilder vara en lagom mängd.
 2. Använd en penna för att markera de ställen där du vill fästa foton, flaggor och andra klistermärken.
 3. När layouten är klar, limma fast elementen med papperslim, washitejp eller en limpistol.
Dekorera scrapbook med klistermärken

Lägg till fotoklistermärken i din scrapbook

Klistermärken är en viktig del av scrappingprocessen. När du reser är inträdesbiljetter till museer eller attraktioner ofta klistermärken vilket är ett trevligt komplement till när du skapar en fotobok. Det roligaste är att göra ifolor fotoklistermärken av dina semesterbilder. Du kan använda dem för att skapa roliga former för dina resefoton – gör 12 runda eller 16 rektangulära fotoklistermärken och välj olika bilder för varje klistermärke!

Inkludera en karta i din scrapbook

Destinationskartan är ett viktigt informativt tillägg till scrapbooken. Limma fast papperskartan på sidorna i boken eller ta en skärmavbild från kartapplikationen. Markera resvägar och minnesvärda platser du besökt på kartan. Du kan också limma fast ett litet kuvert på scrapbookens sida, som du lägger in kartan som en souvenir.

Avsluta med handskrivna texter

Skriv dina bildtexter för hand – det gör boken unik. Skriv ner platser, datum, namn på restauranger och hotell, dina egna minnen och roliga händelser i scrapbooken. Tips: ifolors retrofoton har ett fint utrymme för handskrivna texter längst ner på fotot. Använd olika färgpennor för texterna, skriv små texter eller varför inte skriva fiktion – låt dig inspireras och gör din egen underbara reseberättelse av scrapbooken!

Läs mer