Tips till stilig fotobok

Tips till stilig fotobok

”Mindre är mer även när det gäller fotoböcker och sidlayout”, säger ifolors grafiska designer Lea Kettunen. Hon bläddrar i tiotals fotoböcker då hon planerar årliga fotoboksprojekt hos ifolor. Enkla, fotoböcker med egen stil utmärker sig alltid till sin fördel. Vi har samlat ihop tips till layout för en stilig fotobok.

Så här får du en stilig layout till din fotobok:

Fotobok uppslag: Grekland

1. Sidlayouten fungerar även som effekt.

Den traditionella vita bottnen är ett säkert alternativ till din fotobok, men med färger kan du leka. En svart botten förmedlar djup och spänning, men kräver starka bilder.

Fotobok uppslag: Santorini

2. Symmetrisk bildlayout belönar sig.

Om du vill använda bilder i olika storlekar kan du göra en bilddesign spegelbildsmässigt. På så sätt föds ett slutresultat med lugn. Håll ramarna och mellanrummet mellan bilderna jämnbreda på alla sidor. Det dämpar ett oroligt intryck.

Fotobok uppslag: segling

3. Ett enhetligt tema gör intryck.

Om du vill ha ett stiligt och fungerande uppslag ska du placera bilder i samma tema på det. Till exempel kan du placera ett fint “porträtt” av en bil och bredvid kan du placera en bild på en person som lutar sig mot bilen. Eller ett uppslag som endast innehåller bilder om segling.

Fotobok uppslag: Santorini

4. Använd skarpa bildpar.

Om du vill ha ett intressant uppslag lönar det sig att t.ex. placera en dykare i porträtt på ena sidan och på sidan intill öppna upp en undervattensvärld på bild med fiskar och växter. Även färgbilder kontra svartvitt kan läggas sida vi sida för att skapa effekt.

Fotobok uppslag

5. Skapa stilighet och rytm!

Om bilden är extra stilig, ge den plats över ett helt uppslag. Uppslaget hämtar även rytmik i fotoboken och inger lugn i boken och sidorna särskilt om det finns massor av bilder och text. Fotobok Deluxe lämpar sig inte för bilder över hela uppslaget om detaljen ligger i mitten där boken viks. Däremot är Fotobok Premium ett ypperligt val med sin Layflat-specialinbindning som garanterar en enhetlig yta till din bild.

Fotobok uppslag: semestersmil

6. Tomrum inger lugn.

Du behöver inte fylla ut hela sidan, gäller både text och bilder. Låt sidan andas. Lämna gärna utrymme runt text och bilder.

Fotobok uppslag: semestermaskott

7. Ge boken en egen magnet.

En maskot eller ett föremål som förekommer i bilderna i boken ger ett skojigt tillägg när den är fotograferad på olika ställen. Det kan vara ett mjukisdjur eller en legodocka.

Läs mer