Tips till oförglömliga semesterfoton

Tips till oförglömliga semesterfoton

Fånga resans bästa stunder

Våra bilder är våra bästa souvenirer. De tar oss tillbaka till semesterns bästa stunder – långt efter hemkomst. När du reser vill du fånga de underbara kontrasterna, den vackra atmosfären och de där säregna utsikterna. Dina bilder fascinerar och skänker glädje till dem som väntar på dig där hemma.

1. Motiv och komposition – fånga det viktigaste

Oavsett om du reser eller stannar hemma bör dina sommarbilder berätta en historia. Du kan exempelvis arrangera dina bilder i kronologisk ordning (ankomst, vistelse, höjdpunkter, hemresa) eller temavis (natur, kultur, människor, mat, färger). Leta efter symmetri, återkommande motiv och harmonisk struktur i arkitektur, kläder eller landskap.

Använd gyllene snittet i landskapsfoton.

Öppna landskap och oändliga horisonter gör sig inte alltid lika fantastiska på bild som i verkligheten. Använd därför det gyllene snittet eller tredjedelsregeln som riktlinje för bildens komposition. På så sätt kan du få ett större djup, och beskådaren upplever en mer harmoniskt fördelad bild.

Tips: Många kameror har ett rutnät som hjälper dig att fånga bilden enligt tredjedelsregeln. Placera huvudmotivet i en av de fyra skärningspunkterna. Det kommer nästan automatiskt skapa en harmonisk bild.

2. Perspektiv – hitta nya vinklar

Varje dag tar otaliga turister bilder av världsberömda sevärdheter. För att ge dina semesterbilder det där lilla extra rekommenderar vi att du tar din bild från ett unikt perspektiv: Knäböj, ligg ner eller klättra (försiktigt) upp till en högre position.

Dina bilder blir särskilt imponerande om du inkluderar andra objekt – du kan till exempel skapa en ram eller visa en direkt storleksjämförelse med ditt huvudmotiv.

Ovanliga perspektiv ger imponerande bilder.

Även när du fångar dina semesteraktiviteter kan du leka med perspektivet: Var i ögonhöjd med lekande barn eller fånga snabba rörelser med kamerans kontinuerliga fotograferingsfunktion.

3. Använd det bästa tillgängliga ljuset

Med hjälp av naturlig belysning – alltså ”tillgängligt ljus” – kan du utnyttja det mesta av det som finns tillgängligt för att skapa imponerande resebilder.

De bästa resefotona tas under den gyllene timmen, den första och sista perioden med dagsljus när solen står lågt på himmeln. Röda soluppgångar och solnedgångar förstärker färgerna och skuggorna. Himlen framstår också som särskilt vacker i dagens slutskede, vilket ger fantastiska bilder.

Blå timmen i Göteborg

Den blå timmen följer den gyllene timmen och gör himlen kungligt blå innan det blir total mörker.

4. Visa upp familjen som ett proffs

Semestern är också barnens tid för många familjer. För autentiska bilder på dina småttingar, ta deras foton när de inte tittar och utan blixt. Barn ändrar sina ansiktsuttryck så snabbt, använd därför kamerans kontinuerliga matningsläge för att ta flera ögonblicksbilder i rad.

Fotografera barn med hjälp av läget för kontinuerlig tagning
Fotografera barn med hjälp av läget för kontinuerlig tagning.

Du kan också använda några knep för att harmonisera foton, selfies och porträtt. Det viktigaste är förstås att vara på rätt plats vid rätt tid. Roliga stunder är ju faktiskt vad som ger de mest naturliga och vackra bilderna.

5. Fotografering i skala

Naturliga detaljer och vardagsföremål lämpar sig utmärkt för närbilder. Med makrofotografering kan du låta dig fascineras av små detaljer som är nästan omöjliga att se med egna ögon. Som man säger: det är de små sakerna i livet.

När du fokuserar på huvudmotivet kommer bakgrunden att bli oskarp och ditt motiv kommer i större fokus. För att få en bättre bild ska du komma så nära ditt motiv som möjligt.

Makrofotografering

När du fotograferar med en smarttelefon eller en kompaktkamera ska du se till att använda makroinställningen. Det finns också ett särskilt makroobjektiv för spegelreflexkameror, och du kan även fånga skarpa närbilder från ett visst avstånd med ett teleobjektiv.

Den här typen av fotografering lämpar sig särskilt bra för naturbilder: blommor, insekter eller en flodbädd kan fångas på ett imponerande sätt.

6. Ovanliga landskap

Låt dig hänföras av ovanliga landskap och dyk ner i en värld av naturlig skönhet. Med rätt bildkomposition och kontrasterande färger kan du skapa en estetisk och harmonisk atmosfär i alla dina landskapsfoton.

Tredjedelsregeln hjälper dig att uppnå rätt placering av ditt motiv. Använd linjerna som delar in bilden i nio kvadrater. I fotografering fungerar horisonten ofta som en orienteringslinje som ska placeras på rutnätets övre eller undre linje. Det möjliggör en medveten variation av objektet.

En kombination av ljus och skuggor möjliggör även fantastiska landskapsbilder. Lek med de olika formaten för ännu mer variation. Landskap som bergskedjor eller sjöar är särskilt effektiva på panoramabilder.

7. Använd reflektioner för imponerande bilder

Använd reflektioner i vatten, fönster eller andra reflekterande ytor för att skapa mystiska bilder. För ögat är en reflektion som att titta in i en annan dimension.

Till exempel kan bergstoppar reflekteras på vattenytan i en sjö på motsatt sida, eller ett kyrktorn kan reflekteras i en fönsterruta. Det finns många sätt att använda en reflekterande yta.

Tips: Små reflekterande föremål, till exempel ett vinglas eller ett par solglasögon, hjälper dig att fotografera ditt motiv med stor effekt. Se dock till att du själv inte syns i reflektionen.

Fotografera reflektioner för att få särskilt intressanta semesterbilder

Spendera inte hela semestern med att kika genom kamerans lins! Ta dig tid att koppla av och njuta av din omgivning. En bra bild av en spännande upplevelse är värd mer än tusen kopior. Så njut av din resa och försök att hitta en balans mellan fotografering och avkoppling, och upptäck något intressant medan du gör det.

Och när du kommer hem, glöm inte: skapa en fotobok om din resa eller dekorera din vägg med dina favoritbilder. Med den praktiska ifolor-appen kan du skriva ut dina bästa minnen direkt i:

Prenumerera ifolors nyhetsbrev
Prenumerera ifolors nyhetsbrev

Läs mer