Så här plåtar du vackra solnedgångar
Ett av de mest spektakulära motiven för en fotograf under sommaren är naturligtvis solnedgången. Här är några tips på hur du fångar det fantastiska ögonblicket.
Skapa stämning med hjälp av bildvinkeln
Inte så här:
På den här bilden ser solnedgången ganska blek ut När du fotograferar ett landskap, var särskilt uppmärksam på mängden ljus och från vilket håll ljuset kommer. En klar, molnfri himmel ger inte nödvändigtvis de bästa tänkbara förutsättningarna för att fotografera solnedgången.
I denna bild döljs solen bakom molnen, och bilden saknar dramatik. Du bör ändå inte automatiskt strunta i att försöka fotografera solnedgången om det är lite mulet. När det är lagom mulet kan solen skapa fantastiska färger på molnkanterna.
Så här:
Invänta rätt tillfälle De mest stämningsfulla bilderna tar du precis innan solnedgången. Om ljuset träffar kameralinsen på ett störande sätt kan du skugga den med handen.
Fundera också i förväg på vad du vill ha med i din solnedgångsbild. Olika slags gränser är alltid intressanta – testa exempelvis att fotografera gränsen mellan havet eller sjön och himlen. På så sätt får du en vacker, minimalistisk bild.
När man fotograferar vid solnedgången kan man gärna prova olika vinklar. En justering av bildvinkeln på bara några centimeter kan medföra en stor förändring. Kanske kunde du ha med någon liten detalj i förgrunden? Stenar på stranden, trädtoppar, en roddbåt på sjön eller en brygga kan vara intressanta blickfång som kompletterar solnedgången.
På den här bilden speglas molnen vackert i vattnet.
Håll horisonten rak!
Inte så här: Horisonten på bilden är sned
Om horisonten i bilden är sned börjar man lätt känna sig rastlös när man tittar på den. Det känns nästan som om landskapet håller på att rinna ut ur bilden. En del av stämningen i den vackra solnedgången går förlorad, och det är svårt att fästa blicken någonstans. En sned horisont kan dock också vara ett sätt att skapa en fartfylld och aktiv bild.
Så här: En rak horisont skapar balans
Nu när horisonten är rak kan du börja experimentera med bildvinkeln. Om horisonten är mitt i bilden delar den bilden i två delar, vilket passar utmärkt exempelvis när du fotograferar en solnedgång som speglas i en spegelblank sjö.
Du får dock en helt annan balans om du exempelvis fotograferar från marknivån och får med mer av landskapet i förgrunden. Ett säkert sätt att få en bra bild är att placera
horisonten lite ovanför eller under bildens mitt.
Många telefonkameror har ett rutnät som hjälper dig att kontrollera om horisonten är rak. Du kan också räta upp bilden i efterhand med hjälp av ett bildbehandlingsprogram.