Tips till fotografering av mörkt keldjur

Så här plåtar du ditt mörka keldjur

Är du en flitig husdjursfotograf med album fyllda av skakiga bilder? Eller har du ett mörkt husdjur som oftast syns i bilden som en svart fläck eller är på väg ut ur den? Här får du några tips till fotografering av hundar och andra husdjur. Så här lyckas du!

1. Så lyckas du med en bild av din mörka hund
Här är skillnaderna: hund i motljus och ansiktet mot solen.

1. Så lyckas du med en bild av din mörka hund

När man fotograferar husdjur, och i synnerhet en svart hund, är ljuset det viktigaste av allt. Naturligt ljus är amatör- och smarttelefonfotografens bästa vän. Det är svårt att få en bra bild av en svart hund (eller ett annat keldjur) i skymning eller dålig belysning.

I motljus kan du ta snygga silhuettbilder, men då ser man förstås inte mycket av hundens drag. På den första av bilderna nedan har hunden fotograferats i motljus. På den andra bilden ser vi slutresultatet när fotografen ställde sig mellan hunden
och ljuskällan, alltså solen. Här ser du till och med hunden!

2. När du fotograferar ett djur i rörelse
Rörelsebilder som tagits från sidan är ofta tydligare än sådana som tagits rakt framifrån.

2. När du fotograferar ett djur i rörelse

De bästa djurbilderna är ofta fulla av fart, men ett djur i rörelse är svårt att fotografera. Det gäller att ha tålamod. För att fånga en berättelse krävs en del obekväma positioner, smutsiga knän, tid och flera försök.

Hund i rörelse

När du fotograferar framifrån kan du fånga hundens roliga miner. Det är lättast att lyckas med rörelsebilder under en klar dag. Ta många bilder av ditt husdjur när det springer, någon av dem blir säkert lyckad.

Hunden skakar på sig
Och ibland spelar det ingen roll att bilden är lite skakig. Det är känslan som är det viktiga.
3. Hur får jag hunden att sitta stilla? Tips för hundporträtt!
En hund som är dyblöt efter en simtur väntar otåligt på en godbit: ge hit den nu bara!

3. Hur får jag hunden att sitta stilla? Tips för hundporträtt!

Även en aktiv hund kan lyckligtvis sitta stilla ibland, särskilt efter en lång promenad. En hund som är trött efter en skogsutflykt är charmig och genuin.

Men någon gång vill du kanske ha ett ordentligt porträtt. Det viktigaste är att hunden har koll på dina kommandon: Plats, sitt och ligg. När hunden är på plats kan du belöna med en godbit, så att den sitter stilla längre och tittar mot kameran.

Om allt annat misslyckas, vänta tills hunden somnar. Hundar sover upp till hälften av dygnets timmar.

4. Ta en selfie med keldjuret som minne
Slutresultat. Du glömde räcka ut tungan!

4. Ta en selfie med keldjuret som minne

Det viktigaste när man tar en hundselfie lär vara kärlek. Du måste gå ner på hundens nivå: sätta dig på huk, krypa eller kanske lägga dig ner på golvet.

Man kan locka hunden att hoppa upp på en sten med hjälp av en godbit. Sätt på kameran redan på förhand, för hunden kan inte koncentrera sig särskilt länge. Ta snabbt så många bilder som möjligt.

Hundar på stenar. Sedan ”plats”, godbit och klick!

Trevliga fotostunder med dina pälsklingar!

Läs mer