Se leveranstider till jul »

 • Fotokollage: Så här placerar du tavlor på väggen

  Fotokollage: Så här placerar du tavlor på väggen

  Då du placerar och planerar hur du vill hänga tavlor på väggen kan det hjälpa dig att komma ihåg vissa tumregler. Häng alltid tavlorna i ögonhöjd och planera tavlorna till att forma en helhet. Tavlor som ligger utspridda inger kaos. Ta dig en titt på sex idéer hur du kan göra så du får stiliga helheter med olika placeringsmönster.

  Tavlornas nedre kant i linje

  En generell och harmonisk placeringsmall är att lägga tavlornas nedre kant i linje med varandra. Det lyckas bra och enkelt även utan smala tavelhyllor på vilka du lägger tavlorna att luta mot väggen. Alternativt kan du lägga tavlorna lineärt med övre kanten också.

  Tavlor följer en horsontallinje i mitten

  Från konstutställningar är vi vana med att se tavlor som följer en horsontallinje i mitten. Föreställ dig en linje mitt på väggen som ligger mitt i tavlan i stående format.

  Tavlor följer kors

  Fotokollage kan också byggas upp runt ett s.k. kors, dvs. att du har en vågrät och lodrät linje som korsar varandra. Alla tavlor placeras sedan så att kanterna följer denna mittpunkt så nära som möjligt.

  Tavlor utgör låda

  På en stor vägg kan du föreställa dig en låda som alla tavlor skall rymma. Tavlorna läggs längs med utkanten av ”lådan” och fyller hela utrymmet inuti den. Till denna placeringsmall passar ett stort utbud av tavlor i olika storlekar. I detta exempel har vi använt oss av den stora skalan inredningstavlor i olika format, förutom fotopanelen vars formatsortiment är mindre.

  Instagram-bilder som galleria

  Av kvadratiska Instagram-bilder bygger du upp en ståtlig galleria på väggen. Bilderna kan väljas t.ex. på basis av en färgton med samma retro-filter. Det finns ett stort utbud av storlekar bland kvadratiska tavlor och du kan utöka tavelkollaget hur mycket som helst.

  Fotokollage exempel

  Första bilden i artikeln visar storlekarna på tavlorna i bilden överst. Fastän tavlorna är i olika format kan de ändå utgöra en harmonisk helhet. Slutresultatet blir enhetligt då mellanrummen mellan tavlorna är lika stora och om du håller nedre linjen jämn för alla tavlor. Även detta kollage kan du utöka så långt väggen räcker till.

  Bekanta dig med ifolors inredningstavlor och bygg en egen konstutställning på väggen.

  från från per-item

  Läs mer