Fotokollage: Så här placerar du tavlor på väggen

Fotokollage:
Så här placerar du tavlor på väggen

Då du placerar och planerar hur du vill hänga tavlor på väggen kan det hjälpa dig att komma ihåg vissa tumregler. Häng alltid tavlorna i ögonhöjd och planera tavlorna till att forma en helhet. Tavlor som ligger utspridda inger kaos. Ta dig en titt på sju idéer hur du kan göra så du får stiliga helheter med olika placeringsmönster.

Tavlornas nedre kant i linje

Tavlornas nedre kant i linje

En generell och harmonisk placeringsmall är att lägga tavlornas nedre kant i linje med varandra. Det lyckas bra och enkelt även utan smala tavelhyllor på vilka du lägger tavlorna att luta mot väggen. Alternativt kan du lägga tavlorna lineärt med övre kanten också.

Tavlor följer en horsontallinje i mitten

Tavlor följer en horsontallinje i mitten

Från konstutställningar är vi vana med att se tavlor som följer en horsontallinje i mitten. Föreställ dig en linje mitt på väggen som ligger mitt i tavlan i stående format.

Tavlor följer kors

Tavlor följer kors

Fotokollage kan också byggas upp runt ett s.k. kors, dvs. att du har en vågrät och lodrät linje som korsar varandra. Alla tavlor placeras sedan så att kanterna följer denna mittpunkt så nära som möjligt.

Tavlor utgör låda

Tavlor utgör låda

På en stor vägg kan du föreställa dig en låda som alla tavlor skall rymma. Tavlorna läggs längs med utkanten av ”lådan” och fyller hela utrymmet inuti den. Till denna placeringsmall passar ett stort utbud av tavlor i olika storlekar. I detta exempel har vi använt oss av den stora skalan inredningstavlor i olika format, förutom fotopanelen vars formatsortiment är mindre.

Rutnät med panoramalayout

Rutnät med panoramalayout

Om du har en lång vägg hemma eller på arbetsplatsen kan du dra nytta av den med en panoramalayout. Tavlor av panoramabilder är naturligtvis lämpliga för detta, och det hela kan piggas upp genom att skjuta fyrkantiga tavlor emellan.
För att få ett lämpligt hängavstånd, kan du först prova på att göra en rad på golvnivå.

Instagram-bilder som galleria

Instagram-bilder som galleria

Av kvadratiska Instagram-bilder bygger du upp en ståtlig galleria på väggen. Bilderna kan väljas t.ex. på basis av en färgton med samma retro-filter. Det finns ett stort utbud av storlekar bland kvadratiska tavlor och du kan utöka tavelkollaget hur mycket som helst.

Tredelad tavelserie

Tredelad tavelserie

En enkel och färdig upphängningsidé som kan beställas från vår webbshop – tavelserie. En bred horisontell bild skrivs automatiskt ut på tre 40x60 cm vertikala tavlor, som tillsammans skapar en vacker helhet i galleristil. Allt du behöver är en fin bild. På ett stort väggområde kan du skissera en rektangel, där alla tre tavlor kommer att placeras. Du kan prova storlekens lämplighet på din egen vägg med till exempel maskeringstejp.

Bekanta dig med ifolors inredningstavlor och bygg en egen konstutställning på väggen.

Läs mer